Campionatele mondiale de scrabble francofon 2013

Campionatele Mondiale de
Scrabble Francofon 2013

— reportaj —

Teodora Bohbot Arcadie Popescu

Campionatele Mondiale de Scrabble Francofon 2013, 
Rimouski, Quebec, Canada In perioada 13-20 iulie 2013, în orăşelul quebechez Rimouski din Canada, are loc cea de-a 42-a ediţie a Campionatelor mondiale de scrabble în limba franceză – cel mai mare eveniment scrabblistic din lume, în privinţa amplorii organizării şi a numărului de participanţi (anul trecut, aproximativ 1300 de persoane!). Competiţiile se desfăşoară în Sala de congrese a hotelului Rimouski.

Lotul României este format din: Teodora Bohbot şi Arcadie Popescu.

Evenimentul constă din mai multe competiţii, unele numai pentru jucătorii calificaţi, altele open. Cea mai importantă dintre acestea este Campionatul ELITE, la care au dreptul să participe numai componenţii loturilor naţionale — şi unde participă şi cei 2 membri ai lotului României.

De asemenea, scrabblista română (stabilită in Franţa) Teodora Bohbot participă şi la Campionatul mondial de scrabble clasic (partide libere). Menţionăm că luna trecută, Teodora şi clubul ei (Montpellier) au obţinut titul de campioni ai Franţei la scrabble clasic intercluburi.

Vă prezentăm mai jos, pe parcusul desfăşurării lor, cîteva date succinte despre competiţii, evenimente deosebite, fotografii, precum şi numele cîştigătorilor. Clic pe linkul următor pentru a vedea clasamentele complete şi partidele jucate (comentate de specialişti). Unele partide se transmit în direct! (Adăugaţi 7 ore la timpul indicat pe pagină...) http://www.ffsc.fr/endirect/

Hotelul Campionatelor Mondiale de Scrabble Francofon 201314 iulie. Astăzi, la ora 16:30 (ora României) a început Campionatul Mondial de Scrabble Clasic (partide libere). 33 de jucători înscrişi; se vor juca 17 partide repartizate pe mai multe zile. După 3 partide, Teodora se clasează pe locul 10 din 33, cu două prestigioase victorii. Succes în continuare!

A început şi Duplicatul Open, care se va desfăşura în paralel cu întrecerile oficiale şi la care s-au înscris 342 de jucători. Puteţi urmări partidele în direct, sau le puteţi rejuca oricînd. Prima partidă a asa-zişilor "outsideri" s-a încheiat cu victoria lui Eric Leurquin (Belgia), cu -22 p (adică, 97% din top). Asta, ca să vedeţi nivelul la care se joacă!

Tot astăzi a debutat şi Campionatul mondial de duplicat perechi, o probă foarte dură pentru că, de obicei, sunt multe perechi pe top — deşi timpul de gîndire este de doar de 1 min. şi 30 s, la primele 4 partide... Anul acesta, 165 de echipe s-au înscris la start!
Seara: De această dată, după 2 partide, conduce o singură pereche : David Bovet-Fabien Leroy (Elveţia). Cei de pe locul 10 au pierdut, în total... 9 puncte! Perechea franco-română Hervé Bohbot-Teodora Bohbot se situează pe un excelent loc 18, cu numai -38 p (98%).

Cel mai frumos scrabble de la Campionatul Mondial de Blitz15 iulie. Astăzi s-au disputat primele 2 partide (din 4) ale Campionatului Mondial de Scrabble Blitz. Participă 166 de concurenţi. Timpul de gîndire este de 1 minut în total (40 s + 20 s). La jumătatea competiţiei, pe locul 1 se afla elveţianul Hugo Delafontaine, cu doar -3 p! Favoriţii probei, francezii Antonin Michel şi Franck Maniquant, au ratat depunerea turneului: un scrabble peste un pivot "I" foarte greu de văzut, plasat "în sandviş" între alte două cuvinte orizontale şi... cu nu mai puţin de 7 adiacente! (Vezi RECOPIAT din N3, pe grila alăturată.)

La Campionatul de Libere, din păcate concurenta noastră pare sa fi avut o serie neagră de ghinioane, pierzînd 5 partide una dupa alta. Nu şi-a revenit decît la ultima partidă pe ziua de azi. Să sperăm că mîine va fi mai bine!

Începînd de azi, în fiecare zi (de la 15:30, ora RO) are loc o emisiune locală web TV în direct, de 45 minute, cu noutăţi de la Campionate.
Cîstigatorii Defi-urilor mondiale16 iulie. Ultimele două partide ale Campionatului de Blitz. Campion mondial 2013 la blitz: Hugo Delafontaine (Elveţia), -24 p (99,37%). La Libere, Teodora a mai cîştigat 2 partide din 3, clasîndu-se deocamdată pe locul 21.

Vedetele nopţii noastre de chibiţi (după 24:00, ora României) au fost Les Défis, partidele de duplicat tip "Moarte subită". Le Défi des Jeunes, partida tinerilor (disputată între 22 de Junori şi Cadeţi din Franţa, Belgia, Elveţia şi Quebec) a fost cîştigată în 12 tururi de Gaston Jean-Baptiste (Franţa).
Le Défi Mondial, partida Seniorilor (21 de concurenţi din 11 ţări, inclusiv Teodora Bohbot din partea României) s-a jucat însă pentru prima data ÎN ÎNTREGIME, fără să fie tranşat un cîştigător! Pe locul I, la egalitate, deci: Étienne Budry şi Hugo Delafontaine (amîndoi din Elveţia). Conform regulamentului, în acest caz va fi declarat cîştigător jucătorul care se va clasa pe locul cel mai bun la... Campionatul Elite!

Teodora Bohbot la Campionatul Mondial de Scrabble Elite17 iulie. Prima etapă a Campionatului de perechi s-a încheiat. Pe locul 1: perechea Benoît Delafontaine (Elveţia, fratele lui Hugo)-Franck Maniquant (Franţa), cu un singur punct pierdut în 4 partide. Primele 20 de perechi din acest clasament vor juca vineri Finala, constînd din 2 partide cu timp de gîndire redus (1 minut, în loc de 1 min. 30 s). Pentru ceilalţi, Campionatul s-a terminat. Perechea Bohbot a obţinut un foarte onorabil loc 34 (din 165), cu 93% din top!

Tot astăzi, a început proba-probelor, competiţia-vedetă a acestei săptămîni: Campionatul Mondial de Scrabble ELITE – acela care va da cel mai rîvnit titlu din scrabblul francofon: Champion du Monde Toutes Catégories. 153 de concurenti din 11 ţări. La această probă avem 2 reprezentanţi: Teodora Bohbot şi Arcadie Popescu.

Prima partidă nu a pus foarte multe dificultăţi elitei: doar 5 scrabbluri şi un cuvînt nou-introdus, WIMAX, care a făcut ceva victime printre topeuri. În final, "doar" 8 jucători s-au clasat pe top. Locul 9 a pierdut 1 p; locul 10, 3 p...

Ce e foarte interesant la sistemul de transmisie a partidelor pus la punct de FFSc: poţi vedea, practic în direct, punctajul fiecărui concurent, la fiecare tur!

David Bovet si Kevin Meng, pe urmele lui Antonin Michel!18 iulie. Ultimele runde ale Campionatului de libere. După 17 partide, din care au cîştigat cîte 13, Julien Affaton (Benin) şi Christian Coustillas (Franta) se situează pe locurile 1-2. Departajarea lor se va face printr-o finală de tip "2 din 3 partide", mîine noapte... Teodora Bohbot se clasează pe locul 19, cu 8 victorii, iar prietenul nostru Hervé Bohbot pe locul 6, cu 11 victorii.

Au avut loc încă două partide de la Campionatul ELITE. După 3 partide, conduce multicampionul Antonin Michel (Franţa) - pe top! Locul 10 a pierdut în total 26 de puncte. Teo este deocamdată pe locul 108, cu 83%, iar Arcadie pe 131, cu 77%.

19 iulie. Încă două partide la ELITE. După 5 partide, Antonin Michel rezistă pe top! El este urmat, la 15 (respectiv 19) puncte diferenţă, de tinerele "speranţe" (categ. ESPOIRS) David Bovet (Elveţia, campionul mondial 2012) şi Kevin Meng (Elveţia). Clasamentul de poate răsturna încă, în ultima zi a Campionatului!

Finala Campionatului Mondial de Scrabble Clasic. Partida 1: Christian Coustillas - Julien Affaton: 503-489. Partida 2: Julien Affaton - Christian Coustillas: 432-389. Partida 3: Christian conduce cu 425-314 şi ia ultimele 3 valori din sac. Julien abandonează în momentul în care mai are 30 de secunde pe ceas. Campion mondial la libere: Christian Coustillas (Franţa).

Finala Campionatului Mondial de Scrabble Perechi (disputată de primele 20 de perechi din clasamentul după 4 partide, plus primele 4 perechi de Tineret şi primele 4 de Veterani). Timpul de gîndire este infernal... Practic, joacă nişte adevărate maşini de scrabble!... Perechea campioană mondială: Benoît Delafontaine-Franck Maniquant, cu doar 4 puncte pierdute în 6 partide.

CM