5th Israeli Open Scrabble Tournament


În perioada 22-24 februarie, în străvechiul oraş Tiberia(s) de pe ţărmul Mării Galileii din Israel, a avut loc cea de-a 5-a ediţie a turneului internaţional de scrabble în limba engleză Israeli Open. Turneul a reunit 41 de puternici jucători anglofoni şi s-a desfăşurat în 22 de runde. România a fost reprezentată la acest turneu de Cătălin Caba, care s-a clasat pe un meritoriu loc 9 la general şi a luat premiul II la grupa B! Urmăriţi mai jos un reportaj detaliat al lui Cătălin, privind turneul israelian.
Fifth Israeli Open, 22-24 februarie 2013
Reportaj de Cătălin Caba

Am participat în perioada 22-24 februarie 2013 la a 5-a ediţie a turneului open organizat anual în Israel de membrii Tel Aviv Scrabble Club. Am ales să particip la acest turneu privind retrospectiv valoarea jucătorilor prezenţi în anii anteriori, cuprinzând o gamă variată de ratinguri şi, în consecinţă, de stiluri de abordare a partidelor. Prezenţa a 3 jucători din Israel la turneul nostru din octombrie şi preţul nu foarte ridicat al călătoriei au învins temerile legate de situaţia politică neclară din zona Orientului Mijlociu. Nu în ultimul rând, perspectiva unei scurte călătorii la locurile sfinte ale creştinătăţii m-au determinat să iau avionul de Tel Aviv şi, după o călătorie de două ore şi jumătate fără schimbarea fusului orar, să fiu primul român participant la acest turneu.

Turneul s-a desfăşurat pe ţărmul Mării Galileii, la hotelul Caesar din staţiunea Tiberias, aşezare veche de peste 2000 de ani, păstrând crâmpeie de istorie legate de viaţa şi de învăţăturile lui Iisus Hristos, aşa cum sunt ele descrise în Biblie. Încă de la sosire am avut o surpriză plăcută, fiind întâmpinat la sala de joc de personalul hotelului, în limba română. Aveam să aflu mai apoi că există un puternic nucleu românesc, incluzând şeful restaurantului, care au avut grijă de mine şi m-au încurajat pe tot parcursul turneului.

La start s-au aliniat 42 de jucători, însă din păcate cea mai vârstnică participantă, Elisheva Auerbach, a avut mici probleme de sănătate la cei 91 de ani şi a abandonat. Conform ratingului iniţial, am fost al 14-lea favorit, fiind repartizat în grupa B. Sistemul de desfăşurare al turneului a fost ceva mai apropiat de cel obişnuit concursurilor în limba română. După o primă rundă aleatoare, au urmat 18 runde în sistem elveţian modificat, pe baza rundei precedente, cu o repetiţie după runda a 12-a, iar ultimele 3 runde s-au jucat strict „king of the hill” (1 cu 2, 3 cu 4, ş.a.m.d.) cu număr nelimitat de repetiţii.

Prima zi a programat 5 runde, la capătul cărora conduceam seria cu 3 victorii şi punctaveraj +424, fiind pe locul 9 la general. Am pierdut fără drept de apel în faţa sudafricanului Duncan Keet (EXTERNS, ALEURON şi OVERTURN pentru el, numai INTERLAY pentru mine). Am ratat victoria în faţa Gilei Blits (Israel) din necunoaşterea celorlalte două anagrame ale cuvântului REENACT. Oricare din cuvintele CRENATE sau CENTARE formau adiacentul MYCS şi câştigau partida. De obicei însă nu am timp să studiez decât depunerile cu scrabble unic, eventual cu două anagrame, nicidecum de la trei in sus. M-am revanşat în faţa lui Paul Cartman (Anglia) – DRESSED, ENTASIA şi OUTSIDER; victorie categorică: 506-280.

A doua zi a programat 9 runde la capătul cărora părea că ieşisem din lupta pentru câştigarea categoriei. 4 victorii şi 5 înfrângeri, punctate pe alocuri de greşeli mari. Astfel, în runda a 6-a, la scorul de 357-276 pentru adversar, cu două litere rămase în sac, aleg să joc QUIVER de 57 de puncte în loc să încerc franţuzescul OUVRIERS, o triplare de 86 de puncte câştigătoare. Reuşesc totuşi în runda a 9-a, împotriva lui Nancy Alroy (Israel) o serie de 3 depuneri consecutive cu scrabble: MEANINGS, OVERRATE, TOAZING, întorcând soarta unui joc aparent pierdut. În partida imediat următoare pierd 2 tempouri încercând ENFROST* şi FROSTEN* - corect FRONTES, apoi îmi joc şansa curajos în faţa mult mai titratului Ray Tate (Scoţia). Încep cu ENVOYED, Ray răspunde cu TONGERS şi echilibrează partida la borna de 250 de puncte. Partida se joacă la a 10-a depunere, perpendicular pe VAIRIEST depus de mine pentru 70 de puncte, adversarul joacă DENIZENS – 113 p, iar încercările finale de revenire au ca rezultat doar mărirea diferenţei de scor. Mă revanşez cu trei depuneri frumoase în partida cu Adriana Spira (Israel) – ERGATES, BELIEVE şi YONDERS. Trebuie spus că Adriana Spira şi Miriam Pincu sunt două jucătoare reprezentând Israelul care ştiu româna foarte bine, ele fiind plecate la începutul anilor ’70. Cu toate acestea, preferă să joace numai în limba engleză. În penultima partidă a zilei pierd la mică diferenţă în faţa lui Cody McCormick (Anglia), cel ce avea să câştige divizia B. Profunda criză de timp m-a împiedecat să calculez posibilităţile în vederea unui final reuşit.

Aşadar, după 2 zile mă găseam pe locul 20, cu 7 victorii în 14 partide, fiind penultimul din seria mea şi fără mari speranţe la podium. Ziua a treia a fost însă aproape perfectă. Debutez contra colegului de cameră Amos Fabian (Israel) căruia îi depun consecutiv SEASIDE şi VIBRATED, menţinând fragilul avantaj până în final – 387-350. Urmează Peggy Fehily (Germania) care preia conducerea cu 183-62 în urma depunerii HINTERS. După 3 depuneri întorc scorul: ROASTED, ZATI de 48 de puncte apoi JAUNTIE şi conduc cu 283-236, avantaj păstrat până în final (390-354).

Runda a 17-a mă găseşte faţă în faţă cu John Barker (Australia), jucător de cat. A. John gândeşte repede, deseori nu apuc să trag literele că depunerea lui e pe tablă. Literele mele nu se leagă, din fericire nici ale lui nu strălucesc, dar se intră fără scrabble în final de partidă la scorul 276-218 pentru el. Găsesc o depunere de 62 de puncte cu care echilibrez finalul – NONAGES – apoi am noroc – trag ambii jokeri. S-a terminat? Nu, căci John depune DEMOTISE şi trage ultimele 7 litere din sac. Ocazie pentru mine să închid jocul cu STEARINS.

Runda a 18-a marchează începutul partidelor decisive. Joc împotriva lui Jake Berliner (Anglia) iar cel ce câştigă rămâne în lupta pentru categorie. Încep perfect – EGOTIST, după care literele sunt crude cu mine. Jake depune MINDERS, eu schimb, trag la fel de rău şi mă menţin pe linia de plutire cu 2 depuneri de 43 de puncte fiecare, PARTY şi SAZ. Intrăm în final şi la scorul 303-301 pentru el încerc scrabble RIOTISE care se retrage datorită adiacentului SLAD*. Jake joacă la siguranţă, blochează locurile evidente de scrabble, dar uită un C în poziţia a 8-a. Ultimele litere, 2 minute pe ceas, grupa IIORST?. Credeţi că am văzut banalul hISTORIC? Nu, căci mă salvează soţia, transmiţându-mi telepatic un cuvânt aparţinând specialităţii ei – genetica medicală. Pun foarte sigur TRISOmIC, câştig 5 puncte la contestaţie şi partida la 7 puncte prin scăderea literelor. Istoria aparte a depunerii acestui cuvânt determină organizatorii să-i acorde titlul de „depunerea turneului”.

Eram lider la categoria mea, locul 8 la general, la o victorie de podium. Din păcate sorţii sunt potrivnici şi îmi oferă să joc cu favoritul nr.1 – Ellie Dangoor (Anglia). Fac o greşeală la început (DIMED*) apoi spre final sunt nevoit să schimb 2 tururi consecutive (schimb AAADEOO şi trag BEEIIIR) şi pierd fără drept de apel. Urmăritorii au partide uşoare şi câştigă pe linie. Sorţii continuă să fie potrivnici şi în runda 20, când sunt programat cu Anand Buddhdev (Olanda), al doilea favorit. Anand începe cu TORULAE, răspund cu MINIMISE, contrat imediat de PELORIA. Mă menţin în urmărire la 30-40 de puncte în spate, apoi în finalul partidei Anand schimbă şi preiau conducerea 360-341. Ultimele litere – Anand depune FRAILEST, trage ultima literă din sac, iar eu închid din nou cu ENTASIA şi câştig cu 429-413.

În acest moment am acelaşi număr de victorii cu Cody McCormick dar punctaveraj mult mai bun. Pentru a câştiga, Cody trebuie să câştige ambele partide iar eu să pierd una. Lucru care se întâmplă în runda 21 împotriva lui Naomi Landau, când depunerile mele EROTISE şi BILLETS nu pot contracara FILTERS, VALIDEST şi valorile lui Naomi. Ultima partidă s-a desfăşurat într-o tensiune maximă. Îmi era suficientă o victorie la un singur punct în rejucarea cu Nancy Alroy şi o înfrângere a lu Cody la un punct în partida cu Naomi Landau. A fost o partidă în care am închis toate culoarele şi nu am văzut foarte simplul FOURTEEN, dar într-un final dus până la limita celor 25 de minute am găsit depunerea care îmi asigura victoria – scor 329-327, „numai” două puncte diferenţă. În cealaltă partidă, Cody a învins la 35 de puncte pe Naomi şi a câştigat categoria B.

Cu toate acestea, rezultatul final m-a găsit pe poziţia a 9-a, cu 5 locuri peste ceea ce arătau calculele hârtiei înainte de competiţie; un loc satisfăcător, care cu un dram de noroc putea fi însoţit şi de câştigarea categoriei.

Următoarele două zile le-am petrecut vizitând Nazaret, Haifa, Ierusalim dar şi Bethleem, aflat în zona autorităţii palestiniene. Jucătorii din Israel – Raz Naot, Marion Loewenstein, Naomi Landau, m-au găzduit şi m-au ajutat să pot vizita tot ce mi-am propus.

Însemne ale participării mele la acest turneu au rămas în cotidianul Haaretz, care publică un articol detaliat. Recomand tuturor jucătorilor de scrabble în limba engleză, fără deosebire de rating, să încerce să participe la acest turneu, căci pentru fiecare există o plajă de jucători accesibilă şi o luptă cu propriile limite lingvistice, într-un turneu cu cheltuieli medii şi amintiri foarte frumoase.


Partida cu depunerea turneului, "TRISOMIC"

Poză de grup în costume de Purim

Partida contra lui Anand Buddhdev