MIS 2013 – Vienna Mind Sports Festival


În perioada 16-18 februarie, la Viena a avut loc un important turneu de scrabble în limba engleză, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Sporturilor Minţii organizat de MSI (Mind Sports International). În afară de scrabble, Festivalul mai cuprinde şi multe alte jocuri logice: şah, bridge, table, poker, jocuri pe internet etc.

Turneul de scrabble a reunit 23 de jucători anglofoni din toată lumea, inclusiv campionul mondial (şi cîştigătorul turneului oficial), Nigel Richards (Noua Zeelandă). S-au jucat două turnee (unul oficial şi unul "recreaţional"). Reprezentantul României la turneul oficial (16 jucători), Dan Laurenţiu Sandu, a reuşit o meritorie clasare pe locul 10 şi a obţinut premiul II la grupa C. Urmăriţi mai jos un reportaj detaliat privind acest interesant turneu, văzut chiar prin ochii scrabblistului român.
Vienna Mind Sports Festival, 16-18 februarie 2013
Reportaj de Dan L. Sandu

În buna tradiţie începută cu ediţia anterioară de la Praga, jucătorii de pe variate meleaguri ale lumii au sosit la Viena pentru a-şi împărţi premiile generoase. Datorită întârzierii cu care au făcut anunţurile, participarea a fost mai puţin numeroasă, astfel au fost 16 jucători la secţiunea principală şi 7 la cea recreaţională. Ca valoare însă, turneul a fost deosebit de puternic, prezenţa campionului mondial fiind edificatoare.

Hotelul unde au avut loc întrecerile, Imperial Riding School Renaissance Hotel, a avut o înaltă ţinută, sălile în care aveau loc concursurile de şah, scrabble, poker, table fiind dotate cu tot ceea ce era necesar pentru o bună desfăşurare (să nu uit să menţionez şi luxul evident al acestuia). Probabil că la noi, doar hotelurile de 5 stele ar putea rivaliza cu acesta. După o prealabilă plimbare prin centrul Vienei, cu intrare la catedrala Sf. Ştefan şi vizitarea unor magazine somptuoase, a venit prima zi a concursului.

Prima partidă a fost contra „indianului” Pramit Kamath (care, de fapt, locuieşte la Amsterdam), o partidă în care s-a văzut că nu eram încă „încălzit”: adversarul a început cu MASONIC, apoi am avut 2 greşeli pe parcurs, încercând AUTOGIRE* şi ANABIOSE*, tempouri care au cântărit mult; înfrângere, 362-422.
A urmat prima partidă cu britanicul Graham Haigh, un jucător puternic, care a fost înregistrat la secţiunea B dar mi s-a părut a avea chiar forţă de A. De data aceasta a fost o partidă reuşită, cele 3 scrabbluri ale mele (VAuRIEN, SOUTANE şi DAUNTONS contra DIaSTER şi LAMINARY) au decis în favoarea mea, 483-414.

A treia partidă a fost contra britanicei Nicky Huitson, o partidă în care am avut noroc de litere favorabile şi, chiar cu 2 greşeli, balanţa a fost înclinată, 377-303.
Urmează „nigerianul” Sanmi Odelana (care în concurs e înregistrat ca britanic, fiindcă locuieşte la Londra). Aici, decisivă a fost greşeala acestuia, care a uitat ca ELS se prelungeşte cu litera E, acolo venind zdrobitor ELOGISE-ul meu, scor 390-337.

Din păcate, după 3 victorii consecutive vin 3 adversari la rând extrem de puternici:
Partida a cincea, cea cu singaporezul Weibin Toh este pierdută nemeritat la o diferenţă mult prea mare, totul jucându-se în turul 8, când dacă depuneam VYINGS, jocul putea lua altă turnură. Au venit apoi două depuneri-scrabble ale acestuia (PLUNGERS şi COTyLAE), decisive, scor 305-506.
Turul 6: „indianul” Shanker Mennon (care de fapt locuieşte de mult timp în America). Istoria se scrie în turul 5, când încercarea mea cu OVErSINS e sortită eşecului, rezultatul se schimbă în favoarea lui şi nu mai pot recupera după decisivul GAPIEST al acestuia; scor 395-474.
Şi, ca să fie meniul complet, ultima partidă a zilei mi-l aduce pe campionul mondial, neozeelandezul Nigel Richards, care joacă magistral, trage litere la fel şi mă zdrobeşte, 602-308 (scrabbluri: sTARINGS, cATENOID, EXIGENcE, REEFABLE). Îmi aduc aminte că eram destul de năuc după această ultimă partidă a primei zile. Trebuie să menţionez că nu-mi puteam permite cazare la acel hotel luxos, aşa că aveam ceva distanţă de parcurs, 2 magistrale de metrou de schimbat… Să nu mai zic de oboseala care te cuprinde, nu-i lucru uşor să înfrunţi jucători extrem de buni într-o limbă străină.

A doua zi de concurs e infernală, nu mai puţin de 9 partide !
Prima, partidă cu maestra malteză Theresa Brousson, un joc care putea să se încheie altfel dacă aş fi contestat DOTIVE*. Oricum, am dat o replică foarte bună, din păcate cele 2 scrabbluri ale mele, TRENDIER şi STAIRED s-au înclinat în faţa pătrarului QUInOAS (125 puncte) al Theresei; scor 422-427.
Partida nr. 9, de infarct, câştigată la un punct cu polonezul Wojciech Usakiewicz, a arătat echilibrul la care se află şcolile noastre anglofone la acest moment; 376-375. Urmează încă o partidă dificilă, cu britanicul Wayne Kelly; momentul decisiv s-a consumat în turul 5, în care, dacă ştiam de ALUM, se putea depune scrabblul meu — astfel încât să-l împiedice pe al lui... şi de aici vă daţi seama de consecinţe: 327-410.

Credeaţi că partidele grele s-au încheiat?
Nici vorbă, urmează încă două extrem de grele, prima cu cea mai bună jucătoare din lume, scoţianca Helen Gipson. O partidă pierdută nedrept: după două greşeli ale acesteia, când conduceam cu 391-293, ea trage ambii jokeri, urmează TURGIdER şi ABOMINATe (pe pivot AB, în singurul loc de pe tablă unde era posibil teoretic)! Încerc la ultima depunere scrabble cîştigător, SIDERED*, şi pierd la 55 de puncte în loc de numai 2: scor 402-457.
Turul 12 îmi aduce încă o înfrângere nemeritată, la numai 10 puncte, cu fostul campion mondial, britanicul Philip Nelkon. Dacă reuşeam să disting că, deşi sună bine, REICH, nu e totuşi englezesc... 402-412.

Nu mă dezmeticesc nici în faţa drăguţei poloneze Ewa Kondracka, îi las prima depunere-scrabble, OPALISE*, pe consideraţii francofone şi românofone, după aceea ea extrage literele bune şi concluzionează; 351-475.
Urmează un balon de oxigen: victoria târzie cu britanicul Andy Gray, datorată scrabblurilor SERIATE şi TONGUED, 412-366.
Ultima partidă a zilei, nord-irlandeza Nuala O’Rourke, care mă descumpăneşte. Deşi pun singurul nouar din toate partidele mele (ALIENaTE), cele 3 scrabbluri timpurii ale ei (ATHEISE, RESIDUA şi PODIUMs) au făcut diferenţa. Şi totuşi, o şansă teoretică în final ar fi existat, dacă aş fi ştiut de TOOTERS. Scor 354-458. Aşa că, în buna tradiţie de până acum, finalul zilei nu mă găseşte prea voios. Hotârât lucru, trebuia să schimb ceva — şi asta era posibil măcar în prima parte a ultimei zile de concurs, când veneau adversari accesibili.

Şi într-adevăr, urmează o serie de victorii foarte frumoasă:

Prima dintre acestea o constituie revanşa cu Pramit Kamath, literele mai bune extrase de mine nedându-i nicio şansă; victorie cu 453-379.
A doua, revanşa cu Ewa Kondracka, cuvântul mATZOH (86 puncte) fiind decisiv. Scor final: 395-381.
Urmează revanşa cu Wojcech Usakiewicz, încă o partidă de infarct încheiată cu 436-407, dar cu 2 minute depăşire timp de gândire la el şi o contestaţie nefondată.

Al patrulea val aduce cea mai bună partidă a mea din turneu, victorie fără drept de apel cu Philip Nelkon: 489-387 (depuneri-scrabble: DARLINg, DEMAINS şi ORIOLES). Apoi, încă o partidă frumoasă, revanşa cu Graham Haigh, partidă decisă de depunerile: CHAINED şi ACeROUS; victorie, 462-383.

Ei, de-acum şi norocul începe să-mi joace feste, în ultimele 3 partide trag doar un singur joker şi vreo 2 de S (din 12!!!), oboseala era deja cronică, astfel că eforturile mele nu au mai fost încununate cu succes.

Andy Gray câştigă la o diferenţă uriaşă, datorită faptului că nu am numărat corect literele rămase şi m-a trăsnit cu OVERFED (96 puncte) la ultima depunere, în singurul loc posibil pe tablă! Înfrângere: 348-458.
Revanşa cu Sanmi Odelana prilejuieşte dovada că încă am destule de învăţat: dacă depuneam una din cele 3 variante de pătrar în turul 5 (ENTRISMS, MINSTERS sau TRIMNESS) puteam răsturna soarta partidei. Scor: 312-403.
Ultima partidă, cu Pramit, se juca pentru o miză foarte mare: premiile de rating. Din păcate, adversarul extrage toţi de S, degeaba efectuez eu superbul SwOBBING (de 100 puncte). Scor: 419-463.

Şi totuşi, eforturile mele sunt răsplătite cu premiul 2 de rating la categoria B şi ies la poza premianţilor, imediat după finalizarea ultimei partide.

John Chew, arbitrul concursului a avut o prestaţie elegantă, aşa cum ne-a obişnuit, a rezolvat situaţiile conflictuale cu calm şi tact (nu că ar fi fost prea multe).

Pe parcursul turneului am abordat în faţa domnului Nelkon mai multe probleme care ne interesează: jocurile scoase de Mattel pe piaţă, organizarea unui campionat european sau mondial, sau cel puţin continental (ceva nou, cu participarea tuturor ţărilor exceptând acelea aparţinând regatului Marii Britanii). Dânsul a luat la cunoştinţă şi sperăm că viitorul va materializa aceste obiective ale noastre.

Nu pot uita că anumite persoane au subliniat ideea aprecierii turneului nostru internaţional anglofon de anul trecut şi au subliniat că doresc reîntoarcerea pe plaiurile noastre. Nu ar fi rău să batem fierul cât e cald!

În concluzie, trebuie să remarcăm că jucătorii noştri anglofoni fac progrese de la turneu la turneu, fiind de-acum o nucă tare pentru oricine. Să nu uităm un fapt iarăşi relevant: la turneul de la Viena nu a participat nici un austriac!!!
Cu speranţa că va fi fost o lectură plăcută, vă invit să participaţi la primul turneu al anului în limba engleză: Etapa I a Campionatului naţional anglofon (CNSA), la Bucureşti, în perioada 8-10 martie.

All the best !