Campionatele mondiale de scrabble francofon 2016

Campionatele Mondiale de
Scrabble Francofon 2016

— reportaj —

Teodora Bohbot

Campionatele Mondiale de Scrabble Francofon 2016, Agadir, Maroc În perioada 21-28 iulie 2016, în staţiunea marocană Agadir aflată pe malul Oceanului Atlantic, la picioarele Munţilor Atlas, are loc cea de-a 45-a ediţie a Campionatelor mondiale de scrabble în limba franceză – cel mai mare eveniment scrabblistic din lume.

Pentru România, joacă prietena noastră Teodora Bohbot, stabilită în Montpellier (Franţa).

Evenimentul constă din mai multe competiţii, unele numai pentru jucătorii calificaţi, altele open. Cea mai importantă dintre acestea este Campionatul ELITE, la care au dreptul să participe numai componenţii loturilor naţionale — şi unde participă şi reprezentanta României.

Vă vom prezenta mai jos, pe parcusul desfăşurării competiţiilor, cîteva date succinte despre acestea, unele evenimente deosebite, fotografii, precum şi numele cîştigătorilor. Clic pe linkul următor pentru a vedea clasamentele complete şi partidele de duplicat jucate (comentate de specialişti). Unele partide se transmit în direct (adăugaţi două ore la timpul indicat pe pagină): http://www.ffsc.fr/endirect/

Vineri, 22 iulie

Ieri a fost zi de tatonare, explorare, orientare, înscrieri. Azi-dimineaţă a avut loc Open Classique — un turneu de calificări de ultimă oră pentru Campionatul de libere. La start s-au aliniat 28 de jucători. La finalul celor 6 partide prevăzute, primii 9 au fost declaraţi calificaţi. Câştigător a fost Jean-François Lachaud, multiplu campion naţional şi mondial (la duplicat). Reprezentanta noastră nu a participat la acest turneu, fiind calificată din oficiu.

Teo si Herve la campionatul de PerechiLa ora locala 15:30 (sau 17:30 la noi), a început Campionatul Mondial de Scrabble Clasic (partide libere). 70 de jucători înscrişi, din 16 ţări: Franţa (18 sportivi), Belgia (5), Benin (9), Gabon (10), Senegal (3), Quebec (4), Elveţia (1), România (1), Togo (1), Madagascar (2)... Se vor juca 17 partide repartizate pe mai multe zile. Din partea României, participă Teodora Bohbot. Menţionăm că, in 2014, Teodora şi clubul ei (Montpellier) au obţinut titul de campioni ai Franţei la scrabble clasic intercluburi.

După 3 partide, Teodora se clasează pe locul 3, cu 3 victorii! (Nigel Richards, campionul mondial 2015, e deocamdata pe locul 14...)

Tot astăzi, a avut loc prima partidă a Campionatului Mondial de Duplicat Perechi, o probă foarte dură pentru că, de obicei, sunt multe perechi pe top — deşi timpul de gîndire este de doar de 1 min. şi 30 s (la primele 4 partide)... S-au înscris 101 perechi. Jucătoarea noastră Teodora Bohbot participă la această competiţie în pereche cu sotul ei (şi prietenul României), Hervé Bohbot. După prima partidă, suntem pe locul 52, cu -83 p. 11 perechi sunt pe top. Campionii mondiali de anul trecut, Benoît Delafontaine şi Franck Maniquant, au pierdut 1 punct. Înfruntarea se anunţă dramatică!

Sâmbătă, 23 iulie

Sala de concurs, la campionatul de BlitzAstăzi s-a disputat Campionatul Mondial de Duplicat Blitz (4 partide), la care timpul de gândire pe tur este de 1 minut în total (40 s + 20 s). Ghiciţi cine conducea (SINGUR pe top) după 3 partide? Exact, neozeelandezul anglofon Nigel Richards! Din păcate, în ultima partidă s-a întâmplat, la un moment dat, ceva. În turul 5, Nigel ia o literă greşită şi primeşte zero la un scrabble de 86 p; în turul imediat următor, încă sub imperiul enervării, scrie E în loc de I la scrabble-ul văzut (desigur) şi mai ia un zero; imediat după aceea, se întâmplă ceea ce nimeni nu mai credea posibil: Nigel NU VEDE un scrabble - şi mai pierde 44 p! În total, în 3 tururi consecutive (practic, în mai puţin de 3 minute), -213 p. Restul partidei, impecabilă. A fost însă de ajuns să-l trimită pe locul 27... Titlul de campion mondial la Blitz este câştigat de francezul Jean-Francois Lachaud cu -14 p.

La a doua partidă de Perechi, după un joc foarte bun, Teo şi Hervé au reuşit să urce pe locul 36. Succes în continuare!

Duminică, 24 iulie

Astăzi a continuat Campionatul de scrabble clasic (partide libere). După 6 tururi, Teo şi Hervé erau pe locurile 5 şi 6, drept pentru care... au jucat împreună partida a 7-a. A câştigat Hervé, ceea ce l-a propulsat pe locul 3; Teo a coborât pe locul 12, ceea ce nu e chiar rău! La sfârşitul zilei, a mai rămas un singur jucător neînvins: ivorianul Abib Alabi! Nigel Richards e pe locul 10. Să vedem ce surprize ne va rezerva ziua de mâine, la următoarele 4 partide.

Teo si Herve la Libere, urmand sa joace la masa 3 Azi s-au disputat partidele 3 şi 4 ale Campionatului de Perechi. După 3 partide, perechea Bohbot era pe locul 50, iar după 4, pe locul 47. Prima etapă a Campionatului de perechi s-a încheiat. Pe locul 1: perechile Hugo DELAFONTAINE (Franţa) + Eugène LAMA (R.D. Congo) si Fabien LEROY + Kévin MENG (Elvetia), cu câte un singur punct pierdut în 4 partide. Primele 20 de perechi de Seniori şi 5 perechi de Juniori din acest clasament vor juca Finala, constînd din 2 partide cu timp de gîndire redus (1 minut, în loc de 1 min. 30 s). Pentru ceilalţi, Campionatul de Perechi s-a terminat.

Tot astăzi începe proba probelor, competiţia-vedetă a acestei săptămâni: Campionatul Mondial de Scrabble ELITE – acela care va da cel mai râvnit titlu din scrabblul francofon: Champion du Monde Toutes Catégories. S-au înscris 173 de concurenţi din 20 de ţări. Pe categorii de vîrstă: 101 seniori, 23 de veterani "tineri" (Vermeil) şi unul peste 70 de ani (Diamant), 14 "speranţe" (Espoir, între juniori şi seniori - categoria care dă foarte mulţi campioni!), 20 de juniori şi 14 cadeţi. Sunt 7 categorii, aşadar, fiecare cu titlul său de campion mondial! La această probă participă şi reprezentanta României, Teodora Bohbot.

Prima partidă a adus cateva surprize, mulţi dintre cei mai buni ratând câte un scrabble - între care Nigel Richards, care nu vede MANOQUERA peste doi "pivoţi" şi pierde 54 p... Este singura pierdere din partidă, dar e suficient pentru locul 46! În final, doar 2 jucători s-au clasat pe top: Kévin Meng ("Espoir", Elveţia) şi José Piekoura (Coasta de Fildeş).

Luni, 25 iulie

partida Défi des JeunesO zi foarte plină! Dimineaţa au avut loc rundele 8-11 din Campionatul de libere. Din păcate, Teo a avut o "serie neagră" de înfrângeri şi momentan e pe locul 45. Hervé a reuşit o victorie asupra lui Alabi, singurul jucător neînvins până atunci, şi este pe locul 10. Nigel Richards urcă vertiginos, ajungând momentan pe locul 4! În fruntea clasamentului este, deocamdată, tot Abib Alabi (Coasta de Fildeş; V-Î: 10-1).

După-amiază, s-au desfăşurat partidele 2 şi 3 de la ELITE. Partida a 2-a, lungă şi cu multe depuneri mari, s-a încheiat cu 6 jucători pe top, între care şi Nigel Richards. Partida a 3-a, şi mai lungă, dar mai "uşoară", e jucată pe top de 9 jucători (între care Nigel). După 3 partide, conduc francezii Fabien Leroy şi Romain Santi, cu câte 3 p sub top. Nigel Richards a recuperat o jumătate din handicapul de după prima partidă, fiind momentan pe locul 24...

Astă-seară au avut loc cele mai spectaculoase probe ale săptămânii Campionatelor, două partide de tip "moarte subită", una disputată de tineri şi cealaltă de adulţi. Partidele se desfăşoară cu spectatori şi la ele se întrec cei mai buni jucători ai momentului, calificaţi de-a lungul anului la diferitele etape ale Marelui Şlem, plus cîte un reprezentant al celorlalte ţări particiante la Campionate.

TAJINA, tigaia minune a marocanilorLe Défi des Jeunes, partida tinerilor, a aliniat la start 24 de Junori şi Cadeţi din Franţa, Belgia, Elveţia, Gabon şi Maroc. Tinerii au pe masă cîte un obiect cu rol de "joker". De data aceasta, jokerul este reprezentat de câte o frumoasă TAJINE (un vas de piatră cu capac tubular, în care se găteşte foarte bine tocana naţională marocană cu acelaşi nume). Ei pierd acest "joker" la primul top pierdut, iar la cel de-al doilea top pierdut ies din joc. Partida a fost câştigată în 8 tururi de juniorul francez Simon Valentin, proaspăt campion mondial la blitz!

Le Défi Mondial este partida similară a adulţilor, dar aceştia nu mai beneficiază de "joker" (cine pierde topul, iese din joc). Anul acesta, participă 34 de jucători din 19 de ţări. Reprezentantul Noii Zeelande, legendarul (de-acum) Nigel Richards, n-a dorit să participe la întrecere (cine a urmărit ediţia 2015 a Campionatelor ştie de ce...). Partida a durat 22 de tururi, deci s-a disputat până la sfarşit, iar câştigătorul – dintre cei 5 care au terminat pe top: David Bovet (Elveţia), Romain Santi (Franţa), Hugo Delafontaine (Elveţia), N'Dongo Samba Sylla (Senegal) şi Francis Desjardins (Quebec) – va fi departajat de... clasamentul general de la campionatul ELITE!!! Practic, cea mai grea depunere a partidei pare să fi fost cea din turul 3 (VELIGERE), când a ieşit şi Teodora.

Marţi, 26 iulie

Mactar si Ndongo Sylla, campioni mondiali la PerechiCampionatul ELITE continuă. Partida 4, lungă, epuizantă (24 de tururi), este săracă în scrabbluri; dar cel de-al doilea (PRELUDE) produce drame, deoarece multi jucători, chiar din seria 1, iau zero cu un ipotetic PRELUDEE*... Runda se încheie cu un singur jucător pe top: Nigel Richards! Partida 5 a avut două scrabbluri unice (GODRONNA şi DOUCHEUR) care au făcut ravagii în clasament. Patru jucători pe top, totuşi: Nigel Richards (Noua Zeelandă), François Desjardins (Quebec), Hugo Delafontaine (Elveţia) şi Arnaud Mulonda (R.D. Congo). După 5 partide, conduce Hugo Delafontaine cu -25 p. Nigel, după 4 partide pe top, ajunge pe locul 6! Mâine, finala se anunţă dramatică...

S-a încheiat şi Campionatul de Libere. După 17 partide, conducea tot ivorianul Abib Alabi, urmat de Gildas Ingrid Madela (Gabon). Hervé termină turneul pe locul 13, iar Teo pe 43. Finala în 3 runde a fost, deci, din nou africană. Câştigător al finalei (2,5-0,5) şi Campion mondial la Scrabble clasic: Abib ALABI (Coasta de Fildeş)!

Miercuri, 27 iulie

Ultima zi a competiţiilor. Astăzi se dispută finalele Campionatelor de Perechi şi Elite!

Tocmai s-a încheiat Campionatul de perechi. Finala (2 partide rapide) a fost disputată de primele 20 de perechi din clasamentul după 4 partide, plus încă 4 perechi de Juniori (una era deja în primele 20!) şi 5 de Veterani. La aceste partide, timpul de gândire este infernal... Practic, joacă nişte adevărate maşini de scrabble! Perechea campioană mondială 2016: fraţii Mactar şi Ndongo SYLLA (Senegal), cu doar 8 puncte pierdute în 6 partide.

Finala Campionatului Mondial ELITE a fost una din cele mai palpitante din câte am urmărit. A avut de toate: suspans, depuneri grele, depuneri capcană, răsturnări spectaculoase de situaţie... Partida a 6-a, condusă de multiplul campion mondial Franck Maniquant (cred că e primul Elite la care nu joacă?), a avut 22 de tururi, 3 scrabble-uri (dintre care două banale şi unul foarte selectiv, ICEFIELD pe un D, văzut de numai 26% dintre concurenţi), un foarte greu de văzut (şi de pronunţat) DUDGEON şi un banal LUREX, ai fi zis, dar la care în mod inexplicabil 6 din primele 10 mese au pierdut câte 7 puncte! Or, 7 punctişoare amărâte pot însemna o adevărata tragedie, la nivelul acesta! Richards n-a pierdut însă niciun punct - şi a mai câştigat un loc, urcând pe 5 (la 22 de puncte, totuşi, de Hugo – primul clasat).

Şi a fost partida a 7-a, ultima a campionatului ELITE – şi cea mai "grasă" (1072 p, 7 scrabble-uri şi niste mici capcane). Íncepe cu 2 scrabble-uri uşoare, care epuizează şi cei doi jokeri. Urmează, la un moment dat, un SKELETON (scrabble unic) surprinzător pentru noi, dar care nu pune probleme primelor 50 de mese. Imediat dupa aceea, alt scrabble unic (GRATERON), ratat de peste 3 sferturi din sală..., dar primele 5 mese nici nu clipesc. Niciun punct pierdut, aici, nici după cel mai selectiv scrabble al partidei (FAITIERS). Abia la turul 10, la o depunere banală, Mulonda pierde un punctişor, trecând pe locul 4, după Florian Levy..., care apoi pierde şi el 4 puncte, revenind pe locul 4 (la doar 2 p de Nigel). Cutremurul la vârf se produce în turul 16, când Levy pune la plural un anglicism invariabil (ARTY) şi ia zero, iar Lachaud (masa 2) nu vede cuvântul şi pierde 26 p!!! Partida se încheie după 22 de tururi şi lasă 4 vocale nefolosite! "Doar" 4 jucători pe top...

Nigel a fost singurul care a "topat" 6 partide din 7, reuşind să-şi recupereze în mare parte pierderea din prima partidă. De asemenea, el bate recordul la numărul de depuneri consecutive pe top (152 de tururi, faţă de precedentul record de 144 de tururi deţinut de Antonin Michel).

Campion mondial "toutes catégories" (pentru a 3-a oară!): Hugo Delafontaine (Elveţia); vicecampion: Arnaud Mulonda (R.D. Congo); Locul 3: Nigel Richards (Noua Zeelandă).

CM  

===