Federatia Romana de Scrabble Federația Română
de Scrabble

București
29 septembrie - 1 octombrie 2023


Campionatul European de Scrabble în limba engleză
CSC 2023

un reportaj de Cătălin Caba,
organizatorul principal al turneului

Campionatul Europei Continentale la scrabble în limba engleză s-a desfășurat la București, în perioada 30 septembrie - 1 octombrie 2023, fiind precedat de un turneu de pregătire în după-amiaza zilei de 29 septembrie 2023.

Gazdă primitoare a fost Primăria Sectorului 2 București, al cărei hol de tip curte interioară acoperită, luminată natural, cu plante pe zidurile fiecărui etaj, cu o acustică și o izolare fonică excelente, e tot ce își pot dori organizatorii unor concursuri de tip "sporturi ale minții". Mulțumim pe această cale domnului Primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, precum și întregului colectiv al administrației Sectorului 2 pentru deschiderea arătată față de scrabble, pentru condițiile excelente de concurs, apreciate la superlativ de oaspeții noștri.

La capătul a două zile de întreceri alcătuite din 15 runde, viu disputate de cei 38 de jucători din 14 țări, de pe 4 continente, Continental Scrabble Championship 2023 și-a desemnat laureații. David Webb (Anglia) este câștigătorul din acest an, urmat de Jakob Teitelbaum (Australia) și de Rafal Dominiczak (Polonia), cu un top 10 din care au mai făcut parte jucători din Franța, SUA, Singapore, Ungaria și Israel (singura țară cu doi jucători în top 10).

Obiectivul F.R. Scrabble, de a obține o clasare în primii 10, a fost realizat de Dan Laurențiu Sandu, care a reușit victorii pe linie în ultimele 3 runde, la adversari mai bine cotați, pentru a ocupa în final un merituos loc 5 în clasamentul competiției - cea mai bună clasare a unui jucător român la această serie de turnee. Felicitări!

Și ocupanții primelor locuri la categoriile B și C au fost din țări diferite: la clasa B a câștigat Yi An Tay (Singapore), urmat de Ferenc Gerlits (Ungaria), iar la clasa C învingător a fost Ronan Warde (Irlanda), urmat de Liz Coles (Germania).

Jucătorii noștri au ocupat următoarele locuri: Dan Laurențiu Sandu - 5, Mihai Pantiș - 16, Ovidiu Tămaș - 21, Diana Sandu - 29, Cătălin Caba - 31, Iuliu Fabian - 32, iar clasamentul a fost încheiat de debutanții în turnee WESPA și ABSP Diana Iftimie, Alice Papa, Radu Radu (TD, jucător pentru runde cu număr impar de concurenți), Matei Aluchienesei.

Turneul de încălzire (Early Bird) a reunit la start 14 jucători din 8 țări, iar lista învingătorilor a fost complet diferită de cea de la turneul principal. Winter (SUA) a câștigat întrecerea, urmat de Cătălin Caba și de Anand Buddhdev (Olanda). Clasa B a fost câștigată de Niamh Warde (Irlanda), urmată de Peggy Fehily (Germania) și de Mary Doyle (Irlanda). Din România a mai participat Dan Laurențiu Sandu - locul 7. Felicitări tuturor!

Au fost 3 zile intense de partide disputate, pline de suspans, într-o atmosferă caracterizată de fair-play, bucuria reîntâlnirii cu prieteni dragi și adrenalina jocului de competiție. Aducem calde mulțumiri tuturor participanților, sperăm că turneul s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și dorim să ne revedem cu bine la următoarea ediție a Continental Scrabble Championship, care va avea loc în Olanda (Țările de Jos).