Cluburi Calendar 2014 Rezultate 2013 Regulamente Scrabble FAQ Arhiva Forum Partide/probleme Scrabble francophone English-language scrabble Contact Căutare
CRONICA ANULUI 2014
Campionii anului 2014

Galeria de onoare
CNIS 2014 Prichindei - podium CNIS 2014 Cadeti - podium CNIS 2014 Juniori - podium


Confluenţe

MANDY
(Mihaela Măndicescu)

Galeria jucătorilor
de scrabble

Alexandru Lăcătîş

Cristina Sandu şi Dan Sibef

Valentina Popescu

Alex Gheorghiu

Liliana Gall

Alexandru Czaher

Mircea Bojita

Cosmin Donciu

Andrei Spinei

Florica Bezan

Dan Laurentiu Sandu

Alice Mihai

Claudia Mihai

Septimiu Crivei

Cristian Popescu

Vica Mihalache

Cornel Faur

Adi Popan

Lucian Grosu

Dana Boldor

Alex Tyron

autoportret


Oferim spre adopţie:
Bijou şi Negrutu - catei oferiti spre adoptie Căţelandri bucureşteni:

Bijou şi Negruţu

(vaccinaţi, sterilizaţi)

Campionatul Naţional de Scrabble (CNIS/CNSI 2014) - turneul final

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, în frumos decorata sală Bruxelles de la RIN Grand Hotel din Bucureşti, s-au desfăşurat turneele finale ale Campionatelor Naţionale de Scrabble în limba română (individual şi intercluburi) la toate categoriile, în organizarea FRSc şi a c.s. Locomotiva.

    Au participat 31 de sportivi Seniori şi 8 la categoriile de Tineret.

Podiumul etapei:
Seniori: 1. Corneliu Faur. 2. Dan L. Sandu. 3. Vasile Mihalache.               Clasamentul etapei
Tineret: 1(P). Cristian Caba. 1(C). Iustin Enea. 1(J). Cosmina Mihalca. Clasamentul etapei

Campionii anului (CNIS 2014):
Seniori Clasament final 2014
Campion naţional absolut 2014: Vasile Mihalache
Compunere: Nicolae Burducea
Anticipaţie: Vasile Mihalache
Libere: Vasile Mihalache
Duplicat: Dan Laurenţiu Sandu
Tineret Clasament final 2014
Campioană naţională Juniori: Cosmina Mihalca
Campion naţional Cadeţi: Iustin Enea
Campion naţional Prichindei: Cristian Caba

Cluburile campioane (CNSI 2014):
Seniori UNIVERSITATEA Cluj Clasament final 2014
Tineret IMPETUS Bucureşti Clasament final 2014

Campionatul Naţional de Scrabble Seniori (CNIS), Etapa a IV-a; Tineret (CNIS-T), Etapa a III-a

Sub semnul sărbătoririi a 30 de ani de la primul turneu de scrabble din România, În weekendul 24-26 octombrie c.s. Argus Tg. Frumos a organizat la Piatra Neamţ ultima etapă a Campionatelor Naţionale Individual si Intercluburi 2014 - toate categoriile, înainte de turneul final. Etapa Seniorilor a fost câştigată de Dan L. Sandu, urmat de Vasile Mihalache şi de Alexandru Lăcătîş.

După 4 etape, podiumul provizoriu s-a modificat:

1. Vasile Mihalache (9537 p); 2. Al. Lăcătîş (9301 p); 3. Dan L. Sandu (9209 p).
După cum se vede, diferenţa dintre cei trei este foarte mică, orice se poate întâmpla! Chiar şi al 4-lea (Corneliu Faur, 8623 p) are încă şanse la titlul suprem. Totul se va juca la turneul final!

La Tineret, lucrurile sunt ceva mai clare: Cosmina Mihalca (Juniori), Iustin Enea (Cadeţi) şi Cristian Caba (Prichindei), câştigători ai etapei la categoriile respective, se pare ca au şi şansele cele mai mari la titlurile de anul acesta.

Campionatul Naţional de Scrabble Seniori (CNIS), Etapa a III-a; Tineret (CNIS-T), Etapa a II-a

În perioada 5-7 septembrie 2014, la Eforie Nord au avut loc etapele a 3-a Seniori si a 2-a Tineret ale Campionatului Naţional, în organizarea c.s. Impetus Bucureşti. La Seniori a triumfat Alexandru Gheorghiu. La Tineret, cadetul Iustin Enea a dominat net etapa, întrecîndu-i pînă şi pe juniori. Felicitări! Tradiţionala cupă Impetus (duplicat "moarte subită") a fost cîştigată de Dan Sandu.

După 3 etape, iată podiumul provizoriu la Seniori:

1. Al. Lăcătîş, 2. Corneliu Faur, 3. Vasile Mihalache.

Să vedem ce se va mai întîmpla la Piatra Neamţ !

Rezultate etapa a 3-a SenioriClasament provizoriu Seniori (după 3 etape)
Rezultate etapa a 2-a TineretClasament provizoriu Tineret (după 2 etape)

Campionatele mondiale francofone — reportaj

În perioada 2-9 august 2014, în uriaşul cazinou "Grand Cercle" al cunoscutei staţiuni balneare franceze Aix-les-Bains, are loc cea de-a 43-a ediţie a Campionatelor mondiale de scrabble în limba franceză – cel mai mare eveniment scrabblistic din lume, în privinţa amplorii organizării şi a numărului de participanţi — aproximativ 1500 de persoane!
Citiţi şi articolul SPORT EXTREM al prof. Paul Răican, concurent la libere

Campionatul Naţional de Scrabble Seniori (CNIS 2014), Etapa a II-a

În perioada 11-13 iulie, la Braşov a avut loc cea de-a 2-a etapă a CNIS Seniori, organizată de C.S. Locomotiva Bucureşti. Cochetul hotel Excelsior, situat literalmente la picioarele Tîmpei, a fost, ca de obicei, o gazdă primitoare pentru cei 32 de concurenţi. Salutăm revenirea spectaculoasă în competiţii a consacratului Mihai Zburlea şi debutul curajos al jurnalistei Andreea Giuclea de la DoR (care ne pregăteşte ceva!...).

Prima zi a fost ocupată de turneul de libere, cîştigat în final de Gigi Roman. Duplicatul clasic de sîmbătă dimineata a fost adjudecat de Dan Sandu, la fel ca şi elipticul de a doua zi. Duplicatul completiv i-a revenit lui Corneliu Faur. La problema Heptascrabble, cel mai bine s-a clasat Gigi Roman, iar anticipaţia i-a revenit lui Vică Mihalache.

Podiumul etapei: 1. Vasile Mihalache; 2. Dan Sandu; 3. Corneliu Faur.

Clasament provizoriu, după 2 etape: 1. Vasile Mihalache (5820 p); Alexandru Lăcătîş (5816 p); Corneliu Faur (5741 p).

Disputa se arată deosebit de înverşunată, întrucît diferenţele dintre primii 5 concurenţi sunt mult mai mici decît în alţi ani!

Clasamentul complet al etapeiDetaliile turneului de libere Clasament după 2 etape

Campionatul Naţional de Scrabble Seniori (CNIS 2014), Etapa I

În weekendul 16-18 mai, U Cluj a organizat prima etapă a Campionatului Naţional de Scrabble, categoria SENIORI (CNIS 2014). Competiţia, desfăşurată sub semnul sărbătoririi a 20 de ani de scrabble la clubul gazdă, s-a bucurat de o participare pe măsură: 31 de concurenţi, între care şi "rara avis" Alex Gheorghiu, care a cîştigat liberele cu 8-0! În afara formatului obişnuit al unei etape de campionat, U Cluj a organizat şi "Cupa U20", un mini-turneu open de partide libere rapide (10 minute timp de gîndire pentru fiecare jucător), în sistem eliminatoriu. Cîştigătorul cupei aniversare a fost Alexandru Lăcătîş, după o finală aprig disputată cu Septimiu Crivei - în mare formă, la acest debut de campionat. În aceeaşi zi, Septimiu a cîştigat şi două probe grele în cadrul CNIS - Compunerea şi Anticipaţia. Cît despre U Cluj, cu 17 jucători în competiţia intercluburi, va deveni probabil de neînvins...

Podiumul etapei: 1. Septimiu Crivei; 2. Alexandru Lăcătîş; 3. Nicolae Burducea.

Clasamentul complet al etapeiDetaliile turneului de libereAlbum foto (FB)

Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon* Seniori (CNSA 2014), Etapa a II-a

În perioada 26-27 aprilie, a avut loc la Cluj-Napoca a doua etapă a Campionatului Naţional de Scrabble în limba engleză, SENIORI (CNSA 2014). Conform regulamentului, la această competiţie se joacă numai partide libere. La această etapă au participat 8 din cei mai buni scrabblişti* anglofoni* ai lotului naţional. Competiţia a constat din 10 tururi de partide libere în limba engleză.

Podiumul etapei: 1. Mihai Pantiş; 2. Cătălin Caba; 3. Ovidiu Tămaş.

Iată clasamentul complet al etapei, precum şi detaliile desfăşurării turneului.
După două etape, în clasamentul general al competiţiei conduce detaşat Mihai Pantiş, care pare să-şi
fi adjudecat deja titlul de anul acesta!

Turneul Botoşani 2014

În ultimii ani a devenit o tradiţie desfăşurarea Campionatelor Naţionale de Perechi (CNSP, CNSP-T), a Cupei României la Scrabble şi a unei etape de CNIS Tineret la Botoşani. Şi în acest an, „tabăra” de scrabble organizată de inimosul Vică Mihalache a reunit un număr semnificativ de jucători, atât la Seniori (în ciuda absenţelor numeroase), cât şi la Tineret.

Din punct de vedere al expunerii, este clar că ediţia din acest an a fost foarte reuşită. Includerea turneului de Tineret în programul „Şcoala altfel” şi jocul la Uvertura Mall au prilejuit un contact direct cu un public mult mai numeros...
Podiumuri:

Campioni Perechi - Seniori Campioni Perechi - Tineret  Cupa României  CNIS Tineret - etapa I
1. U (Corneliu Faur + Septimiu Crivei) 1. Steaua (Cr. Caba + N. Cernahuz) - Prichindei 1. Al. Lăcătîş 1. Cristian Caba - Prichindei
2. Almagro (D. L. Sandu + N. Burducea)   1. B & I (Iustin Enea + Paula Mihalache) - Cadeţi 1. Iustin Enea - Cadeţi
3. Perpetuu (A. Alexandrov + Fl. Buhai) 1. Epica (Cosmina Mihalca + Alexa Panait) - Juniori   1. UNIV. Cluj 1. Cosmina Mihalca - Juniori

Clasamente complete:   |   Etapa CNIS-T   |   Cupa României   |   CNSP   |   CNSP-T   |                         Albume foto:   |   CNIS-T + Cupa   |   CNSP   |  

"Şcoala altfel"... cu scrabble!

O formidabilă acţiune de promovare a jocului de scrabble în rândul elevilor de şcoală, desfăşurată fără o pregătire sau o coordonare specială, pornită din iniţiativa unor scrabblişti pasionaţi, animaţi de dorinţa de a lăsa încă o generaţie de iubitori ai jocului în urma lor, săptămâna "Şcoala altfel" a fost în final un succes: aproape 250 de copii din toată ţara au făcut cunoştinţă cu acest minunat joc pedagogic. Felicitări promotorilor!

Vedeţi aici un rezumat al acţiunilor "Şcoala altfel... cu scrabble" 2014 — cu albume foto de la majoritatea centrelor şi cu un frumos reportaj detaliat (autor: Cătălin Caba) despre concursul Eurolexis de la Iaşi.

Google ne-a ajutat să întocmim şi o interesantă hartă a acţiunilor despre care am avut cunoştinţă. Clar, Moldova e "fruncea", urmată de Deltă şi de Bucureşti. Ce se întâmplă însă, oare, cu jumătatea de vest a ţării?

Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon* TINERET (CNSA-T 2014), Etapa I

Reportaj de Cătălin Caba, arbitrul turneului

Sâmbătă, 15 martie 2014, am înregistrat o premieră în istoria competiţiilor oficiale ale FR Scrabble: disputarea primului concurs oficial de scrabble în limba engleză pentru TINERET, cu o participare semnificativă: 11 copii şi tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani — cu unul mai mult decât la campionatele similare ale Marii Britanii!

Fără nicio experienţă de concurs prealabilă, dar cu ambiţia şi spiritul de competiţie specifice vârstei, aceştia s-au duelat pe parcursul a 6 runde captivante, presărate cu depuneri frumoase, dramatism, dar şi momente comice sau ratări specifice începuturilor. Astfel... [continuare]


*) SCRABBLIST şi ANGLOFON: cuvinte neadmise (încă) la scrabble, din păcate...

Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon* Seniori (CNSA 2014), Etapa I

În perioada 22-23 februarie, a avut loc la Bucureşti prima etapă (din 3) a ediţiei 2014 a Campionatului Naţional de Scrabble în limba engleză (CNSA) pentru SENIORI. Conform regulamentului, la această competiţie se joacă numai partide libere. La această prima etapă au participat 6 din cei mai buni scrabblişti* anglofoni* ai lotului naţional. Competiţia a constat din 10 tururi de partide libere în limba engleză.

Podiumul etapei: 1. Mihai Pantiş; 2. Dan Sandu; 3. Septimiu Crivei.

Iată clasamentul complet, precum şi detaliile desfăşurării turneului.
*) SCRABBLIST şi ANGLOFON: cuvinte neadmise (încă) la scrabble, din păcate...

Simultanul Mondial şi Campionatul Naţional de Scrabble Francofon

În perioada 11-12 ianuarie 2014, la liceul de artă Dinu Lipatti din Bucureşti au avut loc două evenimente importante privind jocul de scrabble în limba franceză:
      — Simultanul Mondial de Scrabble Francofon (centrul Bucureşti) şi
      — Etapa I a Campionatului Naţional de Scrabble Francofon (CNSF 2014).
S-au jucat 5 partide de scrabble duplicat în limba franceză, dintre care două au fost primite de la Federaţia Internaţională pentru Scrabble Francofon (FISF) şi au contat şi pentru Simultanul Mondial (competiţie open, care reuneşte anual peste 6000 de jucători francofoni din întreaga lume). La Bucureşti, au participat 12 jucători (9 seniori, 2 junioare şi o cadetă). Urăm bun venit celor două debutante, Alexandra şi Mihaela Gava, precum şi Mihaelei Matei - scrabblistă redutabilă care, după câţiva ani de absenţă bine motivată, revine spectaculos în competiţie!

Podiumul etapei CNSF: 1. Claudia Mihai; 2. Dan Sandu. Georgeta Roşca.                                                             Clasament complet

Podiumul centrului de Simultan: 1. Claudia Mihai; 2. Paul Răican; 3. Arcadie Popescu.

Locul 1 Tineret: Irina Neagu. Felicitări tuturor!

 

Cronica anului 2013

SCRABBLE® este marcă înregistrată.
www.mattelscrabble.com